I møte med politimesteren i Innlandet og politistasjonssjef Bjørn Lier i Hamar erkjente Vedum fra Ilseng at voldsbruken blant unge gutter er skremmende. Politisjefene hadde uttrykt sin bekymring over et budsjettkutt på 60 millioner kroner i Innlandet inneværende år.

Det bør også uroe mannen som sitter med nøkkelen til den norske pengebingen. Det blinker i knivstål i enkelte ungdomsmiljøer på Hedmarken. Lørdag kveld var det to alvorlige voldshendelser i Brumunddal med gutter i ungdomsskolealder involvert.

Dette er Brumunddal 2023. Det bør skremme flere enn landets finansminister.

Mens lærere i skolen, bekymrede foresatte og engstelige ungdommer har få virkemidler å sette inn - har finansminister Vedum makt, myndighet og penger til å styrke både politiet og kommunene i kampen mot den økende ungdomsvolden.

Politiet i Innlandet må kutte 60 millioner kroner i 2023. Det får konsekvenser også ute i gatene. Det blir færre patruljer i helgene og færre synlige polititjenestemenn på kveldstid. Det er det motsatte av hva som kreves for å få bukt med den økende ungdomsvolden.

Det skal være trygt for ungdom å gå skolen. Det skal være trygt å gå og sykle til fritidsaktiviteter. Det skal være trygt å være gjest på et spisested.

Velgerne i Innlandet har valgt inn de to Sp-statsrådene som sitter med det øverste fagansvaret; nemlig justisminister Emilie Enger Mehl og finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Politistasjonssjefene i Hamar og Brumunddal kan ikke vente på revidert statsbudsjett i håp om at politikuttene reduseres. Pengene til politiet må komme nå!

Det er også grunn til å spørre om politiet i for stor grad håndterer gjengangerne med silkehanskene på. 16-åringen som voldstruet en 15-åring vil i følge politiadvokat Anders Møllersen få sin sak avgjort i konfliktrådet. Guttene som barket sammen i bygatene i Brumunddal, kan i følge loven siktes og straffes for ugjerningen. Men politiadvokat Møllersen forklarer at forholdet er henlagt fordi "partene var like gode".

Det er en tynn begrunnelse. Hvor grov skal volden være før det får konsekvenser? Skal voldsutøverne slippe straff fordi "de var like gode"? I politiets egen tilstandsrapport om ungdomsvold i Innlandet går det fram at gjengangerne er gutter i alderen 13-16 år - altså i ungdomsskolealder.

Les også

Storaksjon etter ungdomsvolden – her slår politiet til mot guttegjengen

Det synes mer og mer åpenbart at kommunene må sette inn mer ressurser i ungdomskolen, slik opposisjonen i Ringsaker foreslo sist høst. Dessverre ble forslaget om å ansette sju miljøterapeuter i skolen nedstemt av blant annet et samlet Arbeiderparti.

Unge gutter truer med kniv og hevn. Det er ingen revirkamp om narkomarkedene, slik vi ser i storbyene. Det er ofte bagateller og eskalerende rykter - ikke minst på sosiale medier - som utløser voldshendelsene, slik det var da en ung gutt ble knivstukket inne på McDonalds i Brumunddal.

Det er lett å forstå frustrasjonen som råder i politiet etter nyheten om budsjettkuttet. For det er det samme politiet som risikerer å bli skyteskive den dagen det blir blodig alvor.