MjøsSki-løperen kom seg helt til finalen i norgescupsprinten på Veldre sag. Det var også innlagt U23-NM.

Og i den klassen var det bare Ansgar Evensen som var bedre.

Dermed ble det NM-sølv på hjemmebane.

Tidligere i vinter var han med på MjøsSki sitt stafettlag som tok bronse på stafetten i senior-NM på Vind.

Der gikk han sammen med Jonas Vika, som hadde stor suksess i junior-VM, og Håvard Hovde.

– Vi er tre gode gutter i klubben nå. Det er moro.

Han kom seg altså helt til finalen fredag. Der ble han nummer seks. Even Northug vant foran Ansgar Evensen og Pål Trøan Aune.

Som nevnt har det vært noen tunge sesonger for MjøsSki-løperen.

– De siste årene har vært trå og seige. Jeg har vært skadet og slitt med sjukdom. I fjor var jeg skadet hele høsten, og så startet skisesongen. Jeg var på farten til det første skirennet da jeg fikk kyssesjuken. Da røk hele sesongen. Det har vært mye motbakke, sier Mats Opsal.

Vurderte å legge opp

– Skadene har vært i hofta og i foten, så jeg slet i to år med det. Så kom kyssesjuken i fjor, og da vurderte jeg seriøst å legge opp. Jeg var nære ved å gi meg. Jeg hadde jobbet så lenge i motbakke, og fikk ikke noe ut av det. Da vurderte jeg å bruke tida på noe annet rett og slett. Men det artigste jeg vet er å gå på ski, så da ble det litt til. Jeg bestemte meg for å bo hjemme og gjøre alt jeg kunne for å bli god denne sesongen. Jeg har fått trent godt, og det har betalt seg, sier unggutten.

Spydde og spydde

– Hvor nervøs var du foran denne sprinten – på hjemmebane?

– Jeg har aldri vært så nervøs før. Det startet da jeg så at de begynte å rigge på stadion her for noen dager siden. Dette er veldig hjemmebane for meg. Jeg har jo nærmest laget løypa sjøl, så jeg kjente på presset. I går ble jeg kvalm da jeg spiste middag, og jeg spydde en time i strekk. Jeg fikk ikke i meg mat. Jeg sov enormt dårlig i natt. Etter kvartfinalen spydde jeg også, så jeg var overrasket over at jeg hadde så mye å gå med i semifinalen. Men da finalen kom var jeg helt tom. Men jeg er jo knallfornøyd, sier Mats Opsal.

Ble veldig rørt

– Hvor stort er det å ta sølv i U23-NM på hjemmebane?

– Det er enormt stort. Etter de årene jeg har hatt. Det er så stort. Jeg klarer ikke å si så mye mer nå, sier Mats Opsal.

Der tok vi en pause. Det ble noen klumper i halsen som måtte svelges unna.

– Hva med motivasjonen for å fortsette nå?

– Dette var viktig påfyll med motivasjon. Nå kan jeg kanskje komme meg inn på et lag også. Det er målet nå. Og så få til noen gode distanserenn i tillegg etter hvert. Det er viktig med matching. Jeg har trent alene på 95 prosent av øktene denne sesongen. Jeg håper å komme med inn på et lag nå, som nevnt, sier Mats Opsal.

Fredag kveld ble det klart at han får sjansen i verdenscup-sprinten i Drammen på nasjonal kvote tirsdag. Det var Ringsaker Blad som meldte det først.

MjøsSki-løper Jonas Vika kom seg videre fra prologen, men falt i kvartfinalen.

Julie Myhre vant dameklassen foran Ingrid Gulbrandsen og Kristin Austgulen Fosnæs og Ane Apelkvist Stenseth.

Rennene fortsetter på Veldre sag lørdag og søndag, og de sendes på HATV.