(GD): – Dette er uten tvil en alvorlig situasjon, sier hydrolog Sjur Kolberg til GD i morgentimene onsdag.

E6 gjennom Gudbrandsdalen er onsdag stengt flere steder. Allerede tidlig tirsdag kveld kom meldingene fra Vegtrafikksentralen om at trafikanter ble anbefalt å kjøre riksveg 3 gjennom Østerdalen om man skal fra Oslo til Trondheim eller motsatt.

Natt til onsdag har vannmengdene økt, og både på Frya og Ringebu er E6 helt stengt. Vannstanden i Lågen har steget med over to meter siden ekstremværet Hans kom innover Innlandet mandag.

Les også

Følg utviklingen - slik stiger vannet i elvene på Hedmarken

Mellom Kvam og Sjoa er E6 stengt i nordgående retning på grunn av ras. Geolog skal undersøke rasstedet før det fattes ytterligere vurderinger der.

På Otta og Fåvang sperrer flom og jordras vegbanen, men foreløpig har det ikke kommet meldinger om at vegen er stengt på stedet.

Det er heller ikke mulig å komme seg fra Gudbrandsdalen til Østerdalen, melder Vegtrafikksentralen. Mellom Hjerkinn og Oppdal på Dovrefjell er også vegen stengt på grunn av fare for ras og mye vann i vegbanen.

Oransje nivå

Flomnivået i Gudbrandsdalslågen er på oransje nivå, noe som tilsvarer 5-50-årsflom. I sideelvene Sjoa og Gausa er det på rødt nivå, noe som tilsvarer 50-årsflom.

– Gudbrandsdalslågen er på veg opp, men det ser ikke ut til at den skal nå rødt nivå, sier Kolberg til GD.

Nivåene på flommene tilsvarer sannsynligheten for hvor ofte en lignende type flom inntreffer. Kolberg tror ikke at Lågen kommer på 1995-nivå, noe mange i dalen har spekulert i om den kan gjøre.

– Jeg har ikke undersøkt det spesifikt, men slik det ser ut nå, tror jeg ikke det blir 95-nivå, sier hydrologen.

TIPS HA OM EKSTREMVÆRET

Vi i HA har økt bemanningen for å møte informasjonsbehovet som oppstår nå som ekstremværet Hans er på veg.

Tips oss om dine opplevelser. Smått og stort.

Har du bilder, video eller tips om mye vann på eiendommen, bilde av lynet som slår ned eller ved om noen som ikke kommer seg dit de skal i dag.

Epost: tips@h-a.no eller skriv til oss her i Tips-skjemaet.

Telefon: 62 51 95 00

Steget to meter

Han mener det kan virke som at nivået i vassdragene lengst opp ser ut til å være litt på retrett, og peker blant annet på at nivået i Finna i Vågå har gått fra rødt til oransje.

– De mindre elvene høyere i vassdraget kulminerer, mens de store elvene stiger ennå, sier han.

Vannføringen i Lågen ventes å stige mer i dagene som kommer, mens vannstanden i Mjøsa ventes å øke med en meter fram til fredag eller lørdag, melder NVE på varsom.no. Men det er ikke hugget i stein.

– Vannstanden kan stige med over en meter og under en meter. Hvor mye tør jeg ikke si nå, sier Kolberg.

Også riksveg 15 og fylkesveg 255 er stengt etter flere jordskred og oversvømmelser.

Flere evakueringer

Flere personer har blitt evakuert flere steder i dalen. Sist ble flere husstander evakuert i Ringebu etter at et ras gikk over vegbanen i Øverbygdsvegen. Også i Sel er det flere evakueringer, både i Heidal og på Otta. I Lom ble tidlig tirsdag opp til 30 boliger evakuert fra boligfeltet Øvre og Nedre Ulstad. Også i Vågå har flere personer blitt evakuert.

I Kvam vurderer Nord-Fron kommune også å evakuere boliger. De har plassert ut maskiner på begge sider av Storåa, for å forebygge at vannmengdene får gravd seg bak plasteringen som er en del av flomsikringen. Tre maskiner har blitt stående gjennom natta.