(Nettavisen): – Verken Harald Eia eller jeg, som har frie yrker med stor fleksibilitet, god lønn og som lever likestilt, bør gjøre oss til talspersoner for alle andre, sier Anette Trettebergstuen (Ap) til Nettavisen.

Den tidligere kultur- og likestillingsministeren ble mamma til sønnen Gustav i 2017. I podkasten «Familiekoden» fortalte hun om hvordan hun endte opp med å få barn med sin homofile venn, Christian Berg.

Den tidligere statsråden påpeker at alt avhenger av livssituasjonen til kvinnene som velger å få barn.

– Jeg forstår godt at unge jenter som jobber deltid, eller midlertidig, ikke har råd til å komme inn på boligmarkedet og føler på usikkerhet for fremtida, avventer det å få barn. Eller at aleneforeldre med full jobb blir utslitt og utbrent.

– Det er selvsagt slitsommere å ha barn enn å ikke ha det. Men det er definitivt verdt slitet, slår Trettebergstuen fast.

– Forbanna slitsomt

Forrige uke kom ferske tall fra SSB om at fødselstallene i Norge er på et historisk lavt bunnivå. Norske kvinner får i dag 1,4 barn. Ifølge FN må tallet være på cirka 2,1 for å opprettholde folketallet over lengre tid.

I den nyeste episoden av «Tore og Haralds podkast», kommer Eia med en teori om hvorfor det har blitt sånn:

– Denne vektleggingen av hvor forbanna slitsomt det er å ha barn, det å snakke ned hele greia, det gjør at folk faktisk begynner å føle at det er slitsomt. En lege fortalte meg at hver gang det er et oppslag i VG om folk med long covid som sliter med hjernetåke, hva tror du fastlegene får besøk av da? spør Eia retorisk.

Nettavisen har vært i kontakt med Harald Eias podkast-produsent, Karoline Enoksen, som sier at han ikke ønsker å si noe mer utover det som er uttalt i episoden.

Nye tall: Rekordlav fruktbarhet i Norge

– Mitt forslag til løsning her er å slutte å fokusere på at barn er så forbanna slitsomt, tidsklemme og at de er masete. Da vil denne «sannheten» om at det å ha barn er et slit fordampe og fødselstallene går opp, sier Eia i podkasten.

Han viser til egne erfaringer som far:

– Jeg har til sammen hatt fem barn, jeg har mistet ett som du vet, men de fire som lever – det har vært våkenetter, hyling i butikker, oppkast, løping for å rekke alt mulig, kjøring tilbake til barnehagen fordi jeg glemte at det var ekstra matpakker, krangling om å pusse tennene, soveproblemer.

– Var det slitsomt? Altså gi meg to timer fri hvor jeg kan trene litt, sove eller gå en tur, så er jeg totalt uthvilt, helt restituert og klar for nye slag, sier Eia.

Uenig med Eia

Hvor slitsomt det er å ha barn, avhenger i stor grad av hvor mye man jobber og hvor mye man tjener, mener Rødt-leder Marie Sneve Martinussen:

– Å ha «to timer for å hente seg inn», slik Harald Eia sier, er ikke en selvfølge for alle, sier Martinussen til Nettavisen.

Martinussen, som har ett barn med samboer Jørn Georg Sannes Knutsen, mener det særlig er mødre i praktiske yrker som får smake på dette.

– Jeg tror lave fødselstall skyldes reelle ting som økonomi, fødselshjelp og helsehjelp, og ikke at det snakkes for mye om at det er slitsomt å ha barn, sier Martinussen.

Utfordres av Venstre-lederen

– Jeg heier på Harald Eia! Disse debattene blir ofte dominert av kvinner, så det er fint at noen menn engasjerer seg i debatten, sier Venstre-leder Guri Melby til Nettavisen.

Hun kaller Eias utspill «forfriskende», og mener flere med barn burde bruke stemmen til i si det samme som ham. Melby vil likevel utfordre komikeren på en ting:

– Vet vi nok om årsakene til hvorfor fødselstallene er så lave? Det er vanskelig å ha en debatt om hvordan vi skal få opp fødselstallene, når vi ikke vet hvorfor de er så lave.

Noe av motivasjonen bak valget om å bli leder Venstre, var å vise at det er mulig å balansere barn og karriere, forteller hun.

– Det er ikke alltid enkelt, men det er fullt mulig. Flere tar til orde for at vi kanskje må tørre å senke ambisjoner på enkelte områder. Det er jeg helt enig i. Mitt hjem sett ser ikke ut som det er tatt ut av et interiørkatalog, jeg trener ikke fem ganger i uken, og det er sjeldent jeg drar på venninnetur. Min erfaring er at jeg får prioritert barna, men mye annet må vike.

Når det er sagt, har hun også forståelse for de som opplever at det å ha barn er krevende.

– Jeg tenker særlig på de som har forsørgeransvar alene, jobber hvor det ikke er mulig med fleksibilitet og en trang økonomi som legger begrensninger, sier Melby.

Peker på systemet

Frp-leder Sylvi Listhaug er også glad for at Eia har brakt temaet på banen. Hun er i stor grad enig med komikeren.

– Jeg er enig med Eia i at det er veldig mye fokus på problemer og det som er slitsomt med å få barn, og altfor lite fokus på hvor mye glede det faktisk gir, sier Listhaug til Nettavisen.

Hun mener problemet ligger i hvordan systemet er bygget opp, og mener familier ikke får lov til å velge hvordan de skal fordele fødselspermisjonen sin i tilstrekkelig grad.

Selv har hun tre barn med ektemannen Espen Espeset, som også jobber i Fremskrittspartiet.

– Det første svangerskapet mitt jobbet jeg til «the bitter end». Men jeg kjenner folk som ble lagt inn på sykehus fordi de ble så dårlige. Vi var heldige. Barna våre sov om natta, og det var aldri mye styr med dem, sier Listhaug.

Partilederen forteller at hun selv slet med å balansere jobb og hjemmeliv i en periode.

– Man får ikke i pose og sekk. Det er ingen som politisk kan vedta at du skal få 100 prosent på alle fronter. Hvis du skal satse karriere, så må du være villig til å overlate deler av ansvaret til partneren. Som karrierekvinne er derfor et av de viktigste valgene du tar hvis du vil ha barn, hvilken mann du velger å gifte deg med, sier Listhaug.

– Mediene må ta ansvar

At det er tøft å kombinere politikk og familieliv, mener også KrF-leder Olaug Bollestad.

Firebarnsmoren mener mediene har en del av skylden:

– Selvsagt er noen dager heftigere enn andre, men alt i alt har det vært en enorm glede. Mediene må også ta sin del av ansvaret. Måten de fremstiller det å få barn i reklame og saker får det til å virke helt enormt slitsomt, sier Bollestad.